Meny

Cecilia Andrén Nyström förändrar världen genom fotboll!

21 mars 2016

Fotbollen har alltid betytt mycket för Cecilia Andrén Nyström. När hon var fjorton år blev hon fotbollstränare och tidigt funderade hon över vilken ledarstil hon ville ha.

- Jag ville se mina spelare, veta var de kom ifrån och vart de vill i livet! Och såklart, vad jag kan göra för att hjälpa dem att nå dit, säger hon.

Och hon insåg att allt handlar om självkänsla. Hon bestämde sig för att varje spelare skulle få höra sitt namn med något positivt minst fem gånger per träning. Spelarnas självförtroende och självkänsla växte, de kunde se sin egen potential och sin egen styrka. Även utanför planen.

- Jag tänkte att om det här fungerar så bra i Sverige, så måste det ju funka ännu bättre där förutsättningarna är sämre!

Det var därför hon reste till Moçambique, världens tredje fattigaste land. Hon beskriver sig som ung och naiv.

- Jag reflekterade inte så mycket, som att jag inte ens kunde språket, portugisiska. Men jag tänkte jag kan nog använda google translate!

Sagt och gjort. Hon fick kontakt med en lokal fotbollstjej som frågade om inte Cecilia ville följa med och se på en fotbollsträning med unga tjejer. Såklart hon ville! Hon åkte med till fotbollsplanen och det var först där som hon förstod att hon tydligen tackat ja till att träna tjejerna. Inte se på. Där stod 30 tjejer framför henne och tittade med stora ögon. 

- Jag fick stora skor att fylla. Jag satte igång med träningen.

Det gick bra! Hon fortsatte i fyra månader. Hon var exotisk och det började komma folk för att se på träningarna.

- Framförallt för att jag är en ung tjej som tränar andra unga tjejer i fotboll. Det är inget man gör. Fotboll anses inte vara kvinnligt. Det är för pojkar. Så jag väckte uppmärksamhet. Andra fotbollstränare började undra varför vi plötsligt var bättre i fotboll, jag gjorde ju inga annorlunda övningar. Jag gjorde ju som alla andra. Men när de insåg att det var mitt ledarskap som var annorlunda ville de också lära sig, säger Cecilia.

Det blev startskottet Futebol dá força. Fotboll som betyder styrka. 

Cecilia pekar på sin t-shirt, Yes She Can.

- Alla tjejer i hela världen ska kunna ta på sig en sån här tröja och tro på vad som står! Vi förändrar tjejers självbild, för tjejer ska ta plats, men för att det ska gå måste samhället låta tjejer ta plats. 

Idag finns organisationen i fyra länder, däribland Sverige, med över 8000 aktiva tjejer och 400 ideella ledare. Entreprenören Cecilia har blivit utsedd till en av Sveriges framtida ledare och har vunnit flera priser och utmärkelser för sitt arbete, bl.a.: H.M. Konungens stipendium Kompassrosen 2014, Företagarnas pris Ung Entreprenör 2014. Hon blev listad som en av Framtidens Kvinnliga Ledare 2014 & 2015 av Ledarna – för att bara nämna några av alla hennes utmärkelser!

- Jag har trott att styrka är när man får sin vilja igenom, det var så jag trodde det skulle gå till. Men nej. Det är genom att prata och lyssna för att förstå. If you wanna go fast go alone. But if you wanna go far go together. Så våga vara sårbar. För styrka handlar om att lyfta fram andra. Du kan vara den som lyfter någon annan. För väldigt många människor betyder det allt, att bara bli sedd. Att betyda någonting.

Cecilia berättar om en tolvårig tjej som brukade komma på alla träningar. Men hennes föräldrar förbjöd henne att spela, som tolvåring är det dags att lära sig vara en kvinna, att sköta hushållet och göra sig redo för att gifta sig. Laget gick som en samlad trupp hem till henne för att prata med föräldrarna. Och det som händer är helt fantastiskt.

Nästa artikel

Yoga Girl: Keep on dreaming!

21 mars 2016