Get that FLOW going! Har du känt den där sköna känslan av totalt fokus, när tid och rum försvinner och din kreativitet är på topp? Plötsligt tittar du på klockan och ser att flera timmar har gått och du har helt glömt bort att äta :)
Forskning visar att vi är som lyckligast när vi är i FLOW. Du kanske seglar och är fullt upptagen av att navigera och ha koll på vind och segel, du kanske jobbar i trädgården, skapar ett nytt koncept på jobbet eller gör ett förslag där allt bara stämmer.
– Prislappen för flow är att faktiskt anstränga sig, säger neuroforskaren Fredrik Ullén som försöker ta reda på vad som händer i hjärnan vid flow. En nyckel för att uppleva flow är att det är en utmanande aktivitet som på ett perfekt vis möter din förmåga att utföra den.
Oavsett situation och aktivitet tycks upplevelsen av flow vara likartad för alla: du känner dig totalt absorberad av aktiviteten, som ett med det du gör, och din tidsuppfattning blir förändrad. Det finns också en tydlig komponent av välbefinnande och att aktiviteten är belönande i sig. Flow är kopplat till optimalt presterande. Du är produktiv när du genomför uppgiften – men utan att uppleva mental ansträngning.
En vanlig missuppfattning om flow är att bara konstnärer och experter kan uppleva det. Men i själva verket är flow något vi alla kan erfara, förutsatt att vi just lyckas reglera svårighetsgraden på vår aktivitet. Fredrik Ulléns forskning visar dock att olika personer har olika hög ”flowbenägenhet”, en del personer upplever flow oftare än andra.
BÄSTA FLOWTIPSEN!
1. SÄTT TYDLIGA MÅL och konstruera uppgiften så att den ger direkt feedback och är lagom utmanande!
2. VIKTIGT! Odelad koncentration. Fokusera enbart på den du pratar med eller på uppgiften du ska göra. Avsätt tillräckligt med tid (en kvart räcker troligtvis inte), stäng av mobil och dator för att helhjärtat ägna dig åt en aktivitet.
3. GÅ ALL IN! Ge dig hän. Släpp självkritik och självobserverande. Tänk på uppgiften du ska utföra och varför snarare än dig själv.
4. DET SKA VARA LAGOM UTMANANDE. Anpassa nivån på utmaningen efter din eller andras kompetensnivå. För lätt uppgift ger tristess, för svår leder till frustration - en fin balansgång!
(Delar av text och tips är hämtade från Kevin Rathunde, flowforskare vid University of Chicago och Katrarina Blom, Psykologifabriken)